Closer to ArtLink to a New Experience
Jardin d'Europe 2008 -2013

Jardin d'Europe este un proiect european dedicat crearii unei infrastructuri europene care sa sustina profesionalizarea dansatorilor, coregrafilor, coordonatorilor si criticilor de dans emergenti. Obiectivul sau principal nu este doar organizarea de proiecte de arta individuale ci si de a le transforma intr-o forta de conducere pe piata de dans contemporan dn Europa.
Jardin d'Europe este organizata ca o retea de institutii de dans europene (centre de training de dans, companii de dans sau organizatori de festivaluri) cu prioritate particulara in tarile din centrul si estul Europei.

Coordonator proiect: DanceWEB (Viena/Austria), www.dancewebeurope.net
Co-organizatori:
• Artlink/RO - 2008-2009 si Asociatia 4Culture incepand cu 2010 - www.4culture.ro
• Bimeras Culture Foundation/TR, www.bimeras.org
• CCN Montpellier/FR, www.mathildemonnier.com/fr/
• Cullberg Ballet/SE, www.cullbergbaletten.se
• Lokomotiva/MK, www.lokomotiva.org.mk
• Southbank Centre/UK, www.southbankcentre.co.uk
• Station/YU, www.dancestation.org
• Ultima Vez/BE, www.ultimavez.com
• Workshop Foundation/HU, www.wsf.hu

Jardin d'Europe se bazeaza pe istoria de succes a proiectului european danceWEB-Europe, care - cu sprijinul Uniunii Europene - a facut posibila realizarea unor actiuni inovative cu valoare europeana adaugata recunoscuta in domeniul productiei si diseminarii dansului contemporan.
Elementele celor noua programe principale sunt:


1) Prix Jardin d'Europe
In fiecare an, fiecare co-organizator realizeaza 1-2 co-productii ale coregrafilor in curs de afirmare, dintre care 4 vor fi nominalizate pentru Prix Jardin d’Europe Emerging Works Summit gazduit cu schimbul de coorganizatori intr-o capitala europeana. Aici, aceste 4 lucrari vor fi prezentate unei audiente internationale impreuna cu alte 8 creatii europene ale coreografilor emergenti.

2) Critical Endeavour
Jurnalistii de dans emergenti din toate tarile participante vor urmari aceste lucari, le vor recenza si vor nominaliza una dintre ele pentru Prix Jardin d’Europe (un premiu si o rezidenta de o luna).

3) TTT (Teaching The Teachers)
ttt (invatand profesorii) da un raspuns scenei europene de dans care necesita o noua metoda de invatare in domeniul dansului contemporan.

4) NOMAD
NOMAD, ca structura de retea deschisa, e dedicata in mod special initiativelor de dans in Balcani, pentru imbunatatirea conditiilor de lucru in aceste regiuni.

5) SuSy (Support System)
Acest element al programului este creat pentru a stabili o infrastructura ce poate fi sustinuta managerial pentru productia, medierea si receptia dansului contemporan.

6) Burse
65 de artisti de dans din intreaga Europa sunt selectati in fiecare vara pentru a participa la activitatile ImPulsTanz bucurandu-se astfel de cinci saptamani de rezumate de workshopuri, performance-uri si antrenament individual.

7) Rezidente
Zece din acesti 65 de artisti  vor avea oportunitatea de a lua parte la 3 saptamani de rezidente, pentru a lucra cu alti artisti si pentru a participa suplimentar la alte programe de educatie ale co-organizatorilor.

8) SCHNEE (Scholarship Network Europe)
Acest sistem “wild card” leaga programele de educatie suplimentare ale co-organizatorilor participanti si nominalizeaza cel putin zece artisti extraordinar de talentati in fiecare an pentru a lua parte la 3 pana la 5 saptamani de activitati de cercetare complet individual.

9) Action Research
Pe intreaga durata a Jardin d’Europe, activitatile sale vor fi documentate si acompaniate pentru a asigura o inovatie permanenta de-a lungul celor 5 ani si pentru a produce (filma) materiale si publicatii impartasind astfel rezultatele proiectului intregii comunitati a dansului precum si domeniilor artistice adiacente.


Distributia rezultatelor
Reteaua intentioneaza sa puna un accent deosebit pe distributia si documentarea rezultatelor, care vor fi organizate in cooperari cu universitati si alte institutii superioare de educatie artistica si care includ proiecte mass media in legatura cu dansul contemporan (TV, cinema, editare).

Info suplimentare : www.jardindeurope.eu