Closer to ArtLink to a New Experience
Caravana celor 10 cuvinte

Caravana celor zece cuvinte

accents, badinage, escale, flamboyant, hote, kaleidoscope, masques, outre-ciel, soif, tresser

Cele zece cuvinte ale francofoniei sunt alese in fiecare an de catre Delegatia pentru Limba Franceza din Ministerul Culturii francez impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe de la Paris. Aceste cuvinte au devenit axa principala a activitatilor legate de Saptamana limbii franceze si a francofoniei in Franta inca din 1999.

Caravana celor zece cuvinte este un proiect lansat de Theatre des Asphodeles din Lyon care din 2003 propune, pornind de la limba franceza, interventii artistice itinerante in diferite teritorii francofone din Franta si din strainatate. Punctul de plecare al acestor activitati este partajul unei limbi de catre toti cei care o vorbesc, in cadrul unei proiect comun. Este o ocazie pentru francofili de a se exprima si de a revela sensuri inedite marcate de contextul cultural in care acestia traiesc.

Caravana internationala a celor zece cuvinte a fost lansata in anul 2004 in Polonia, Italia si Senegal. In 2006, zece tari pe teritoriul carora se vorbeste sau se studiaza limba franceza, participa la acest proiect: Franta - regiunea Rhone-Alpes, Belgia, Italia, Maroc, Senegal, Quebec, Madagascar, Polonia, Elvetia si Romania.

Prezenta unui eveniment cultural legat de francofonie pe teritoriul romanesc este cu atat mai important cu cat in 2006 a avut loc la Bucuresti Summit-ul Francofoniei. Avantajului politic al acestei intalniri i-am dat o rezonanta artistica, printr-un proiect local.

Proiectul romanesc derulat de ArtLink propune abordarea celor zece cuvinte ale francofoniei dintr-un punct de vedere spatial, pentru a trasa astfel o harta a orasului Bucuresti. Aceste cuvinte sunt asociate ideii de spatialitate, pornind de la faptul ca fiecare limba reprezinta o deschidere: celalalt, altundeva, altfel sunt expresii inerente utilizarii unei limbi straine. Astfel putem vorbi de o modalitate de transpunere in alta parte. Orasul ca spatiu de viata, cu ritmuri diferite, va fi valorizat de-a lungul celor zece cuvinte.

 

Etapele proiectului :

I. Apel la proiect fotografic: Aratati-ne Bucurestiul in zece cuvinte

Perioada: martie - mai 2006

Fiecare participant la proiect a trimis una sau mai multe fotografii care sa ilustreze unul sau mai multe cuvinte dintre cele zece propuse. Fotografile trebuie facute la Bucuresti si insotite de o explicatie/poveste de preferinta pe suport sonor.