Closer to ArtLink to a New Experience
The Body

The Body...este titlul unui atelier in care corpul uman devine spatiul experimental si totodata actorul principal al acestui tip de cercetare. Miscarile nu sunt de spectacol, dansatorul improvizandu-si propria piesa, insa nu le lipseste spectaculosul, pentru ca o interpretare personala si spontana poate oricand sa surprinda si sa puna pe ganduri. Modul fiecaruia de a se misca, de a percepe spatiul, de a-l incorpora in propria miscare: cum are loc personalizarea spatiului?” (Florin Fieroiu)

Atelierul, primul din ciclul 4Projects, s-a desfasurat intre 17 octombrie si 30 noiembrie 2005 si a fost condus de cunoscutul coregraf Florin Fieroiu si de artistii vizuali Sergiu Doroftei si Cosmin Moldovan. In cele 6 saptamani de lucru, au avut loc trei intalniri saptamanale din care doua dedicate dansului contemporan iar cea de-a treia cursului de video art, spatiile de desfasurare fiind MNAC si ArCuB. Pe langa acestea, au mai fost organizate o intalnire pe tema corpului in arta contemporana, animata de Vasile Ernu, un jam session de dans-video-muzica care l-a avut ca invitat pe DJ Vasile si, in fiecare sambata, vizionari de film de dans urmate de discutii purtate cu coregraful Manuel Pelmus.

Prin acest prim atelier cursantii au cunoscut o forma alternativa de invatare si au avut acces la un nivel informational actualizat. Faptul ca atelierul avea loc seara a creat o alta atmosfera, relatia intre cursanti si profesor fiind una mai degraba colegiala. Artistii care au condus atelierul, nu si-au propus sa existe un rezultat final, gen piesa coregrafica, ci au vrut doar sa experimenteze. Nu rezultatul era scopul, ci experimentul. Astfel, 24 de cursanti au avut la dispozitie o luna si jumatate de zile doar pentru a incerca, a se informa si a viziona spectacole de dans. Nu a existat nici o presiune a unei creatii iar acest lucru a lasat libertate fiecaruia pentru a-si dezvolta un demers personal profund. Discutiile de dupa fiecare curs au ajutat foarte mult la analiza exercitiilor propuse si la rezolvarile aduse de cursanti. Fiecare cursant a putut sa exprime liber propria parere despre exercitiul facut, sa articuleze in cuvinte experienta traita. Lucrul in grupuri de cercetare a fost o noua metoda de educatie cu care cursantii s-au confruntat. Atelierul de video art a captat interesul cursantilor care au "probat" rolul unei instalatii video intr-un spectacol coregrafic. Pe 30 noiembrie a avut loc la Sala ArCuB si o prezentare finala, deschisa publicului. Aceasta a fost rezultatul unei munci in paralel, pe de o parte a atelierului de dans si pe de alta parte a atelierului de video art.

Acest proiect a adus noi oameni in comunitatea dansului din Romania, respectiv studentii de la actorie si dansatorii neprofesionisti. Tot in acest cadru, la intalnirile organizate pe langa cursurile saptamanale, au fost invitati coregrafi consacrati sa vina sa cunoasca "noul val" de artisti. Atelierul a contribuit la diversificarea comunitatii dansului din Romania. Prin acest eveniment, s-a creat o legatura intre noua generatie de dansatori/coregrafi si generatia deja consacrata in Romania si in strainatate.

Multumim partenerilor si colaboratorilor la acest proiect, ArCuB - centrul de proiecte culturale al municipiului Bucuresti, MNAC - Muzeul National de Arta Contemporana, Pro Helvetia - programul Cultural Elvetian in Romania, Dance Photography Eric Boudet si 24-Fun.